Change.org – Català

Posted on

Expolio MNAC

GENERALITAT DE CATALUNYA: RETORNIN ELS BÉNS ESPOLIATS AL MONESTIR DE SIXENA

El Reial Monestir de Sixena, fundat l’any 1188, joia del romànic espanyol, panteó reial d’Aragó i enclavament declarat Monument Nacional l’any 1923, ha estat espoliat en repetides ocasions, la més significativa l’arrencament de les pintures romàniques singulars (s. XIII) de la Sala Capitular durant la Guerra Civil.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i la Generalitat de Catalunya han estat condemnats en dues sentències (juliol de 2016 i abril de 2015) a retornar les pintures murals i les 97 obres d’art i objectes, emmagatzemats o exposats, al mateix MNAC i al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. Els títols de propietat o possessió presentats per aquestes institucions han estat refusats pels jutjats en les sentències.

Malgrat que els jutjats han ordenat el compliment íntegre de les dues sentències, només 51 peces que no estaven exposades, de les 97 que pertanyen al Monestir, han estat retornades i les pintures murals de la Sala Capitular segueixen encara al MNAC.

La declaració de Monument Nacional de l’any 1923 implica una mesura especial de protecció per al Monestir i tot el seu contingut. La postura de la Generalitat és contrària a l’Estat de Dret, legitima els despropòsits de la Guerra Civil i dels espoliadors i menysprea els valors i les competències de l’autogovern de l’Aragó en matèria de patrimoni. Les raons falses i interessades aportades per la Generalitat amb les quals pretén no retornar-les, han estat refusades àmpliament per experts de prestigi reconegut.

El poble aragonès, tots els catalans de bona voluntat que reconeixen que aquesta situació de injustícia no beneficia la societat catalana, i les persones d’arreu amb consciència moral insten les autoritats catalanes a complir íntegrament les sentències. Exigim al president de la Generalitat que compleixi amb tot allò que dictamina la justícia i que retorni els béns de Sixena, que mai haurien d’haver sortit de l’Aragó.

Exigim també que, en cas contrari, s’adoptin totes les mesures que preveu la llei per fer complir les sentències, inclosa l’execució forçosa mitjançant l’acció de la policia judicial.

Les signatures recollides en aquesta campanya es lliuraran a les portes de Generalitat de Catalunya en un gran acte ciutadà, al qual estan convidades totes les persones que ens donin suport. Els detalls de tot plegat es podrà consultar al web de la Plataforma Sijena Si: www.sijenasi.com

CATALÀ PDF

CAMPANYA DE SIGNATURES A CHANGE.ORG

One thought on “Change.org – Català

    Campaña de firmas « Sijena Sí said:
    16/07/2017 at 07:33

    […]                                          Español  Aragonés  Català     English    Français    Deutsch  Italiano  Português  […]

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *